Hydraulic lifters not pumping up

Engine, Trans & Driveline

  1. old guys rule

    old guys rule Well-Known Member

    Messages:
    760
    Likes Received:
    234
    Joined:
    Sep 14, 2016
    Location:
    Jacksonville, FL
    Local Time:
    11:38 AM
    Fresh 440 engine has now set for 2 years. Upon startup lifters on number 6 and 8 are rapping pretty bad like they're not pumped up at all. Any ideas?
     
  2. Red63440

    Red63440 FBBO Gold Member FBBO Gold Member

    Messages:
    3,655
    Likes Received:
    2824
    Joined:
    Feb 5, 2011
    Location:
    NY
    Local Time:
    11:38 AM
    Remove the valve cover and rocker assembly and use a magnet to carefully remove the lifters on 6 and 8. Put them in oil and manually pump them up then replace them….or…….reprime the engine using a 5/16” hex shaft through the distributor opening…….counter clockwise.
     
    • Agree Agree x 1
    • Fran Blacker

      Fran Blacker FBBO Gold Member FBBO Gold Member

      Messages:
      12,013
      Likes Received:
      12031
      Joined:
      Sep 23, 2016
      Location:
      Connecticut
      Local Time:
      11:38 AM
      If you remove lifters put back where they came from.
       
      • Agree Agree x 2
      • dadsbee

        dadsbee FBBO Gold Member FBBO Gold Member

        Messages:
        12,206
        Likes Received:
        31688
        Joined:
        Jan 29, 2018
        Location:
        Midland Ontario, Canada
        Local Time:
        11:38 AM
        Just make sure you grab a paint can lid WITHOUT a vent hole in it....
        beerestoration2017 013.JPG beerestoration2017 014.JPG
         
        Last edited: Jan 9, 2022
        • Like Like x 1
        • Don Frelier

          Don Frelier FBBO Gold Member FBBO Gold Member

          Messages:
          5,561
          Likes Received:
          7100
          Joined:
          Oct 11, 2016
          Location:
          Ionia, NY
          Local Time:
          11:38 AM
           
        • 69Bee

          69Bee FBBO Gold Member FBBO Gold Member

          Messages:
          3,611
          Likes Received:
          3273
          Joined:
          Nov 17, 2009
          Location:
          Whetstone, AZ
          Local Time:
          8:38 AM
          Do NOT pump up the lifter. Old method that is completely unnecessary. How long did you let them tic? I have had lifters take a few minutes to quiet down with no problems. The problem is that the lube used by the factory has hardened, and the fact that you have let it sit for two hasn't helped. If you go back in and take them out, carefully remove the clips holding the pushrod seat in, and remove the internals making note of the order for re-assembly. Clean everything with carb cleaner, oil, and re-assemble, and they will work just fine. I had a customer bring me an OLD Comp Cams cam kit, and I had to do this on all of the the lifters because they were really gummed up. They worked just fine after words, right Jim... :thumbsup:
           
        1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
          By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.