A833 tranny - four speed shifter issues

Engine, Trans & Driveline

  1. Steven Bowers

    Steven Bowers Well-Known Member

    Messages:
    47
    Likes Received:
    14
    Joined:
    May 9, 2021
    Location:
    United States
    Local Time:
    10:41 AM
    Okay my Mopar friends here’s my problem….the past 3 months I’ve taken just about everything off my 69 Charger that I could to clean and repaint….now I had my four speed tranny out and put on the stock Hurst shifter and bolted it on along with the rods…it shifted 1 to 2 then 3 to 4….I reversed it and it was smooth….put it in neutral and slid the shifter over into reverse….smooth…..Okay I’ve got the tranny back in. spline turns smooth…I don’t have oil in it yet….today I bolted the shifter in along with the rods etc….it went from 1 to 2 into 3 to 4….I tried to go into 2 it won’t go….just 3/4 rod lever goes back and forth….now I can take a crescent wrench and put it on the linkage plates and 1&2…3&4…and reverse all move….now the only thing I did different from my first trial on this shifter is I saw where they were showing a washer on the 1&2 3/4 rod plates….I figure they are about 1/32” thick….now have these washer made the linkage too tight for the shifter to move them freely….I’ve got all of the slide plates in the shifter moving really well…have them greased up and they slide freely….any positive advice on my dilemma will be greatly appreciated….
     
  2. #41

    #41 Well-Known Member

    Messages:
    516
    Likes Received:
    873
    Joined:
    Oct 18, 2012
    Location:
    WA
    Local Time:
    7:41 AM
    Did you follow the FS manual installation / adjustment? Make sure the levers on the trans are positioned correctly, line up the shifter with a 18d nail or other suitable tool in the hole on the drivers side of shifterside. Adjust rods to fit the levers.
     
  3. Steven Bowers

    Steven Bowers Well-Known Member

    Messages:
    47
    Likes Received:
    14
    Joined:
    May 9, 2021
    Location:
    United States
    Local Time:
    10:41 AM
    Thanks for you input….what really surprises me is that this shifter worked well when I tried it with my tranny out of the car
     
  4. Steven Bowers

    Steven Bowers Well-Known Member

    Messages:
    47
    Likes Received:
    14
    Joined:
    May 9, 2021
    Location:
    United States
    Local Time:
    10:41 AM
    It’s possible that I have the 2 shorter rods reversed…1/2 in reverse and reverse in 1/2….that’s the only thing I can think of….double checked my photo when I had it out and everything is correct ….I know the plates are installed correctly….gotta be the rods…I set this shifter up with a screw driver so I know the linkage was set up correctly…..
     
  5. Chi Town Runner

    Chi Town Runner Well-Known Member

    Messages:
    71
    Likes Received:
    63
    Joined:
    Jul 31, 2008
    Location:
    Tennessee
    Local Time:
    8:41 AM
    This is my factory '68 trans with factory linkage.
    Trans is in neutral.
    Maybe this might help.



    upload_2021-9-14_19-22-46.jpeg
     
  6. Steven Bowers

    Steven Bowers Well-Known Member

    Messages:
    47
    Likes Received:
    14
    Joined:
    May 9, 2021
    Location:
    United States
    Local Time:
    10:41 AM
    Thanks for the photo….I may have the shorter rods reversed….3/4 rod is correct….I had it working great with my tranny out …..
     
    Last edited: Sep 14, 2021 at 8:35 PM
  7. Steven Bowers

    Steven Bowers Well-Known Member

    Messages:
    47
    Likes Received:
    14
    Joined:
    May 9, 2021
    Location:
    United States
    Local Time:
    10:41 AM
    Do you have washers on all 3 rod bars….
     
  8. Jc cooper

    Jc cooper Second gear fun! FBBO Gold Member

    Messages:
    509
    Likes Received:
    311
    Joined:
    Jan 2, 2017
    Location:
    Houston tx
    Local Time:
    9:41 AM
    Had a similar issue not saying yours , make sure reverse lever in correct position or will not allow shifter to function properly
     
  9. Steven Bowers

    Steven Bowers Well-Known Member

    Messages:
    47
    Likes Received:
    14
    Joined:
    May 9, 2021
    Location:
    United States
    Local Time:
    10:41 AM
    Do to the fact I had this shifter working great when my tranny was out of my car….obviously I have something not together correctly….3/4 gear is right…it’s 1/2 or reverse not in correctly….I’ll look it over and see where my mistake is….thanks for your input….
     
  10. Jc cooper

    Jc cooper Second gear fun! FBBO Gold Member

    Messages:
    509
    Likes Received:
    311
    Joined:
    Jan 2, 2017
    Location:
    Houston tx
    Local Time:
    9:41 AM
    Actually in my case all parts were in correct but I had by hand moved my reverse lever from underneath to install another link would not go in to 1 or 2 til moved reverse out of way
     
  11. Steven Bowers

    Steven Bowers Well-Known Member

    Messages:
    47
    Likes Received:
    14
    Joined:
    May 9, 2021
    Location:
    United States
    Local Time:
    10:41 AM
    I’ll figure my puzzle out….really found it unbelievable that after I got everything bolted up it’s doing what it is….it shifted fabulous when I tested it out before reinstalling my tranny….
     
  12. Jc cooper

    Jc cooper Second gear fun! FBBO Gold Member

    Messages:
    509
    Likes Received:
    311
    Joined:
    Jan 2, 2017
    Location:
    Houston tx
    Local Time:
    9:41 AM
    Last time , what I’m saying if reverse is in gear from under neath 1&2 will no work from above ! At least my experience!
     
  13. 70sixpkrt

    70sixpkrt Well-Known Member

    Messages:
    282
    Likes Received:
    135
    Joined:
    Jul 18, 2008
    Location:
    S. San francisco, Ca
    Local Time:
    9:41 AM
    .

    IMG_4761.jpg
     
  14. AR67GTX

    AR67GTX Well-Known Member

    Messages:
    1,920
    Likes Received:
    1030
    Joined:
    Jan 28, 2012
    Location:
    Arkansas
    Local Time:
    9:41 AM
    Did you re-adjust the shifter neutral gate after you reinstalled it in the car. If you adjusted it sitting in the bench and then carefully removed the shifter and rods to install the transmission, assuming the shifter would hold its adjustment as long as you didn’t rotate any of the rods - it usually won’t work out as there is too much slop in the shifter mount bolt up. I even tried it on a Ford Toploader by holding the top of the shifter back firmly as I tightened the bolts on the bench and the again when bolting it in the car, figuring that would deal with the slop/tolerances. Didn’t work, still had to do some slight adjustments on the neutral gate after installing.
     
  15. Steven Bowers

    Steven Bowers Well-Known Member

    Messages:
    47
    Likes Received:
    14
    Joined:
    May 9, 2021
    Location:
    United States
    Local Time:
    10:41 AM
    I did not re-adjust neutral after reinstalling my shifter…that may be a good place to start…also I believe I have the reverse rod on the wrong side of the shifter plate….as I stated to the other fellas I had this thing shifting smooth with my tranny out…I’ll look in to this mystery when I get back from nephews wedding……I appreciate everyone’s input….just gotta be one of those simple things I overlooked and took for granted…….
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.