New to me 72 Charger SE with some issues

Flash

Active Member
Local time
7:24 PM
Joined
Aug 7, 2019
Messages
40
Reaction score
9
Location
Ohio
Hey just recently picked up a 72 charger this past weekend and have been going through it.

Previous owner had done alot of work restoring the charger as far as sanding and repainting frame, underbody, engine bay, and body. The charger runs well, but does have some issues.

There seems to be a parasitic drain and I think I've identified it. The dome light always stays on with the switch on or off. I have checked the door switches and I am pretty sure they are good as the light for lighting up the ignition turns off when the doors are closed.

Other issue I've noticed randomly is the right turn signal Indicator will randomly stay on while driving. Any ideas what would be causing it? Thinking maybe looking at getting the car rewired would be a good thing to do.

Also just noticed the gas tank is leaking from the sending unit. Ordered a new gasket, hoping that fixes it!

Besides that love this thing, just figuring out the random issues from being 47 years old!

Screenshot_20190802-200023.png Screenshot_20190802-211057~2.png
 

69L48Z27

Well-Known Member
Local time
7:24 PM
Joined
Nov 19, 2015
Messages
3,608
Reaction score
3,810
Location
York, Pa
Get a factory service manual. It will have all your wiring diagrams and makes it so much easier to diagnose issues like you have.

Gas could also be coming from the solder joints where the tubes go into the sending unit plate but I would try the gasket first too. It may just be out of position.
 

Flash

Active Member
Local time
7:24 PM
Joined
Aug 7, 2019
Messages
40
Reaction score
9
Location
Ohio
Get a factory service manual. It will have all your wiring diagrams and makes it so much easier to diagnose issues like you have.

Gas could also be coming from the solder joints where the tubes go into the sending unit plate but I would try the gasket first too. It may just be out of position.

Yeah definitely, have both the body and chassis service manual.

If it the welds, do I just need a new sending unit?
 

Flash

Active Member
Local time
7:24 PM
Joined
Aug 7, 2019
Messages
40
Reaction score
9
Location
Ohio
Check your wires at the bulkhead connector. Mine was acting like yours, wires melted at the bulkhead connection.

Will do, just starting to get familiar with the service manual and charger. Is it under the driver side dash?
 

Rockland71GTX

Well-Known Member
Local time
7:24 PM
Joined
Apr 29, 2016
Messages
426
Reaction score
926
Location
South Florida
Service manuals with the wiring diagrams are available for free at mymopar.com. Another member had a similar issue that turned out to be a bad switch on the map light.
 

Flash

Active Member
Local time
7:24 PM
Joined
Aug 7, 2019
Messages
40
Reaction score
9
Location
Ohio
Service manuals with the wiring diagrams are available for free at mymopar.com. Another member had a similar issue that turned out to be a bad switch on the map light.

Yeah I have the service manual from the previous owner. Just starting to get familiar with the manual and charger. So going to start by tracing all the wires to the dome light and see what is bad.
 

Bill Monk

Well-Known Member
Local time
7:24 PM
Joined
Feb 27, 2017
Messages
2,237
Reaction score
2,628
Location
West Virginia
What they said on the wiring. I hate wiring issues. On the tank leak, if somebody replaced the sending unit, there is a good chance the aftermarket lock ring is the problem. Most all of them are junk! If that's the case, the ONLY good source that I know of for a replacement is either a good original or Bill Rolik.
http://www.billrolikenterprises.com/products.asp?cat=23&pg=14
 

super-bee_ski

FBBO Gold Member
FBBO Gold Member
Local time
4:24 PM
Joined
Nov 22, 2010
Messages
17,011
Reaction score
16,665
Location
Muroc Dry Lake Bed
Hey just recently picked up a 72 charger this past weekend and have been going through it.

Previous owner had done alot of work restoring the charger as far as sanding and repainting frame, underbody, engine bay, and body. The charger runs well, but does have some issues.

There seems to be a parasitic drain and I think I've identified it. The dome light always stays on with the switch on or off. I have checked the door switches and I am pretty sure they are good as the light for lighting up the ignition turns off when the doors are closed.

Other issue I've noticed randomly is the right turn signal Indicator will randomly stay on while driving. Any ideas what would be causing it? Thinking maybe looking at getting the car rewired would be a good thing to do.

Also just noticed the gas tank is leaking from the sending unit. Ordered a new gasket, hoping that fixes it!

Besides that love this thing, just figuring out the random issues from being 47 years old!

View attachment 813781 View attachment 813782

I love that car and body style!
PS: I spent 12 great years in Dayton!
 

Flash

Active Member
Local time
7:24 PM
Joined
Aug 7, 2019
Messages
40
Reaction score
9
Location
Ohio
What they said on the wiring. I hate wiring issues. On the tank leak, if somebody replaced the sending unit, there is a good chance the aftermarket lock ring is the problem. Most all of them are junk! If that's the case, the ONLY good source that I know of for a replacement is either a good original or Bill Rolik.
http://www.billrolikenterprises.com/products.asp?cat=23&pg=14

Thanks! I'll grab one just in case that's the issue.
 

YY1

Well-Known Member
Local time
7:24 PM
Joined
Jun 26, 2010
Messages
20,620
Reaction score
13,321
Location
FL
Broken cancel cams on turn signal switches are very common.

If the gas tank has been replaced, the sending unit lock ring that comes with repro tanks SUCKS, that could cause a leak.

Dayton OH 1969 (1)-1988 (20)
 

Nacho-RT74

FBBO Gold Member
FBBO Gold Member
Local time
1:24 AM
Joined
Oct 8, 2012
Messages
5,309
Reaction score
1,928
Location
Valencia, España
If the gas tank has been replaced, the sending unit lock ring that comes with repro tanks SUCKS, that could cause a leak.

I had that issue but not with the lock ring itself but the ring welded to the tank!!! so I had to lock it gently to not bend it ( the piece welded, not the ring )
 

Flash

Active Member
Local time
7:24 PM
Joined
Aug 7, 2019
Messages
40
Reaction score
9
Location
Ohio
I had that issue but not with the lock ring itself but the ring welded to the tank!!! so I had to lock it gently to not bend it ( the piece welded, not the ring )

Yeah I am not sure if the tank is original.

Did you have to get the tank ring welded?
 

YY1

Well-Known Member
Local time
7:24 PM
Joined
Jun 26, 2010
Messages
20,620
Reaction score
13,321
Location
FL
I just used the OEM lock ring that was on the old tank I took off.

The repro ones are too thin and they don't crush the gasket enough, and that lets them slide around which then could cause the assembly to leak.
 

MFP

FBBO Gold Member
FBBO Gold Member
Local time
6:24 PM
Joined
Sep 23, 2015
Messages
167
Reaction score
116
Location
South Coast U.K
Good luck with your new car mate ... wicked picture in the rear view .
. .. love it :thumbsup:
 

Flash

Active Member
Local time
7:24 PM
Joined
Aug 7, 2019
Messages
40
Reaction score
9
Location
Ohio
I just used the OEM lock ring that was on the old tank I took off.

The repro ones are too thin and they don't crush the gasket enough, and that lets them slide around which then could cause the assembly to leak.

Ah yeah, I don't have the original so I ordered as new gasket that is supposed to be thicker. Also bought some multimetal sealant to have ready if the sending unit itself is leaking.

https://www.ebay.com/itm/Mopar-57-9...e=STRK:MEBIDX:IT&_trksid=p2057872.m2749.l2649
 

YY1

Well-Known Member
Local time
7:24 PM
Joined
Jun 26, 2010
Messages
20,620
Reaction score
13,321
Location
FL
the repro lock rings also flex and can bend real easy- a radial bend that makes them conical.

Best solution is find an OEM ring.

there was a FxBO member selling them a few months ago.
 

Flash

Active Member
Local time
7:24 PM
Joined
Aug 7, 2019
Messages
40
Reaction score
9
Location
Ohio
Hey I decided to take a short video the leak. After watching it for a second it actually looks like the line is the part leaking. What do you all think?

I attached a picture of it since the video is too big. The rubber hose looks a little damp like it could be leaking.

IMG_20190811_150552.jpg
 
Top